Forsvarsværket ved Drengsted - "æ unnestann"

Jeg ved ikke, hvor meget I tænker over det gamle forsvarsanlæg - bunker, der ligger ca. 1 km sydvest for Drengsted "neæ i æ vilkjær" - som  området hed. 

Vi kaldte anlægget for "æ unnerstan".

Det var ikke langt fra mit hjem. Så jeg kom der ofte. Det var jo ret mystisk. Vi fantaserede om "jen krig" uden at vide noget.

Der var ingen, som fortalte os noget. Men det var for os en rigtig god kælkebakke, da der jo i området ikke var andre steder, som bare skrånede lidt. Så en kort tur var jo bedre end ingenting.  

Tænker man lidt over det, har det nok noget at gøre med, at man som krigstrætte dansk sindede sønderjyder med både 1. og 2. verdenskrig i bagagen simpelthen havde fokus fremad for at bevare et positivt sind og så glemme alt om de forbandede krige, hvor navnlig 1. Verdenskrig kostede mange unge sønderjyder livet. Vel næsten på deres 18 års fødselsdag blev de unge drenge indkaldt til tysk krigstjeneste og trænet lidt i Flensborg til kononføde ved fronten. 

Vi blev dog mindet lidt om fortiden, fordi der stadig i 50'erne fortsat var visse rationeringer på købmandsvarer bl.a., som blev indført efter den tyske besættelse 9. april 1940, der medførte forskellige varemangler. Det var ikke noget, som blev mærket ret voldsomt, da landbrug alene gav "mad på bordet".

Varerationeringer ophørte - læs nærmere på: rationeringsophør efter 2. verdenskrig

Noget tilfældigt kom jeg på hjemmesidensikringsstillingnord.dk/.Først da gik det op for mig, at vi havde rørt ved og kælket på noget vigtigt historisk. Så det var nærmest euforisk for mig at høre "krigsforsker" Søren Østergaard fortælle om forsvarsanlægget på: Facebook. Meget nemmere for mig end bare at skrive løs om emnet.

  • For at sikre mod ophavsret, har jeg skrevet til Søren Østergaard, som har svaret:Hej Jens Det lyder som et spændende projekt og du er velkommen til at bruge det stof du behøver. Håber jeg må få linket til siden når den er køreklar. Med venlig hilsen Søren Østergaard".

 

 

Billederne ovenfor er venligst udlånt af Søren Østergaard. De svarer godt til, hvad jeg husker. Dog var der ingen grafitti og videre var dækningsvolden intakt. Hvem der har fjernet den og hvorfor vides ikke. Det kan være tale om jordskred eller ren rapning. For mig burde volden have været bibeholdt af respekt for historien. Så jeg håber, at en eller anden i Drengsted har dårlig samvittighed eller en anden vil glæde sig over, at genetablere - bare af hensyn til egnens sønderjyske historie. Der er jo store maskiner nok i byen. 

Søren Østergaard fortæller videre, at denne stilling / bunker var en del forløbet fra Hoptrup ved Lillebælt til Rømø, som vist på kortet ovenfor. Forsvarslinien strakte sig 50 km. og bestod af over 900 anlæg og forberedt efter 10 års øvelser i området, bare fordi den engelske konge i 1904 havde lovet at støtte franskmændene med 100.000 engelske soldater. Tyskerne frygtede så, at Sønderjylland kunne blive "motorvejen" for de engelske soldater mod bl.a. Berlin.

Jeg har forgæves søgt efter lokalplan for dette projekt. Det har man givet glemt. Men prøv lige at se på status for det enkelte anlæg. Det kunne vist have været ganske farligt for landsbyen.

Har du lyst til at vide mere om denne historie, så kan jeg kun anbefale at gå ind på Søren Østergaard's hjemmeside og bliv klogere på manden eller læs også mere på: JyskeVestkysten.